Translate

perjantai 10. lokakuuta 2014

Sauna somaksi.....


Sauna metsän siimeksessä.

Kesän alussa 2014 oli paljon asiaa saunasta radio- ja televisio-ohjelmissa, Sauna on suomalaisille paitsi puhdistautumispaikka myös virkistyksen, nautinnon ja renntoutumisen tyyssija. Menneinä aikoina siellä synnyttiin ja saunan kautta lähdettiin viimeiselle matkalle kohti Tuonelaa, vainajien olinpaikkaa.

Tietosanakirja (Gummerus 1988) määrittelee saunan seuraavasti: "Sauna on rakennus tai huone, joka on tehty löylyn (=höyrykylvyn) ottamista ja peseytymistä varten. Sauna on tunnettu laajoilla alueilla Euroopan ja Aasian pohjoisissa osissa mutta myös Amerikan intiaanien ja eskimoiden parissa. Kehittyneenä järjestelmänä se on esiintynyt vain suomensukuisten kansojen keskuudessa. Suomalainen sauna on ollut savusauna. Nykyisin sauna on joko niinsanottu jatkuvalämmitteinen sauna tai sähkösauna, joskin savusaunat ovat jälleen yleistymässä. Saunan merkitys on tärkeä kansanterveystyössä, vaikkaan löylyn fysiologista vaikutusta ei ole täysin selvitetty. Suomessa Sauna-Seura perustettiin 1937."

Suomen kaupungeissa oli aikoinaan yleisiä saunoja, joissa oli omat osastot miehille ja naisille. Taloyhtiössäkin saattoi olla yhteinen sauna asukkaile. !980-luvun tienoilla jotkut kerrostaloasukkaat halusivat rakentaa asuntoonsa oman saunan. Tämä oli monimutkaisen ja monitahoisen tuumailun prosessi ennenkuin saunan sai rakentaa. Nykyisin 2000-luvulla miltei jokaiseen uuteen asuntoon sijoitetaan myös sauna. 


Hämmästyksekseni olen lukenut kannanottoja, että siirryttäisiin jälleen yhteisiin saunoihin tai jopa yleisiin saunoihin. Tämä on ymmärrettävää, sillä asukas maksaa saunasta melkoista neliöhintaa sekä vuokran lisää ja myös sähkön kulutuksesta. Vapaa-ajan asuntojen ja omakotitalojen saunat ovat tietenkin asia erikseen ja ne ovat usein puulämmitteisiä. Ja jos polttopuut saadaan vielä omasta metsästä niin mikä olisi rentouttavampaa puuhaa.



Jos puut kaadetaan omasta metsästä, ne kannattaa varastoida joko puusuojaan tai ulos rakennettuun kehikkoon seuraavaksi vuodeksi. 

Jos polttaa märkiä klapeja uunissa
sattaa muuttaa saunansa savusaunaksi, hormi ei vedä huonosti palavien puiden savua piippuun vaan työntää sen saunatilaan. 
                                                Kehikkoa rakennetaan.

Nyt sitten seuraa oikeastaan se pääasia eli "Sauna somaksi..." 



Saunan voi sisustaa niin että siellä myös silmä lepää. Tätä varten olen suunnitellut "Saunasettejä". Setti koostuu pukuhuoneen penkille asetettavasta poppanasta ja sen sävyihin sopivasta matosta lattialle, laudeliina lauteille ja tietenkin pellavapyyhkeet naulakkoon. Kuvat olen ottanut parvekkeellani joten mielikuvitus vaan liikkeelle ja oman pukuhuoneen suunnitteluun.








                          Savusauna
                          Cafe Kuusijärvi                             Vantaa



                                                                                             
                               
                             

www.saunamafia.fi
http://www.sauna.fi/etusivu/

1 kommentti:

  1. Mietin saunaasi Kankurinmäessä, kun katselin näitä valokuviasi. Samalla varmaan odotin jotain henkilökohtaisempaa kokemusta saunomisesta , sen ilosta ja merkityksestä Sinulle.
    On mukavaa katsella kangaspuilla kudottuja pellavaliinoja/ poppanoita tunnelmallisen saunan lauteilla. Itsekudottu käsityö ansaitsee arvoisensa ympäristön- ja saunan.

    VastaaPoista