Translate

maanantai 27. elokuuta 2018

Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia

Tämä teksti ei varsinaisesti liity kankaan kudontaan mutta sivuaa aihetta, koska olen käynyt täällä selvittelemässä alustavasti käsityöpajan käynnistämistä ja käyttämättöminä olleiden kangaspuiden uuteen käyttöön ottamista lähinnä lammilaisten ja hämeenlinnalaisten käsityöharrastajien toiveiden mukaan ja heidän toimestaan. Alustava projektisuunnitelma on laadittu. Nyt vain odotellaan josko lähialueelta löytyisi projektin vetäjiä.

Ortodoksien Athos-Säätiön Luostarikeskus Panagia sijaitsee Lammilla, joka on tällä hetkellä osa Hämeenlinnaa. Pääsin tutustumaan luostariin ja sen laajaan alueeseen vuosien takaisen ystäväni, Sisar Priskillan välityksellä. Alueella toimi aikaisemmin Pääjärven vammaishoitolaitos mutta kuusi vuotta sitten perustettiin Athos-Säätiö, 13.8.2012 ja alue rakennuksineen siirtyi Luostarikeskuksen hallintaan ja nyt luostari muuntaa sitä kirkolliseen käyttöön.


Pääjärvi

Luostarin kellot

Itse hämmästyin alueen laajuutta, luonnon koskemattomuutta, asfaltoituja helppokulkuisia teitä, luontopolkuja, levollista ilmapiiriä, lukuisia rakennuksia ja yleisen autoliikenteen puuttumista. Kuulemma vain muutama ratsukko saattaa kulkea alueella luostarin omien autojen ja vierailijoiden lisäksi. Ja täällä on usempikin taidenäyttely meneillään luostarin omien ikonien, lasimosaiikkitöiden ja seinämaalausten lisäksi. Oivallinen retkikohde suuremmallekin joukolle bussimatkana. Yleensä, jos haluaa mennä tutustumaan pienelläkin joukolla kannattaa ottaa yhteyttä etukäteen, niin varmistaa  opastuksen, puh: 050 441 2036. Internetsivut: www.athossaatio.fi.

Itse sain asunnokseni pienen, parin huoneen ja kylpyhuoneen asunnon kalustuksineen.rivitalosta, jossa asuu joitakin perheitä ja yksinasujia ympäri vuoden. Siinä asui myös ainakin yksi vapaaehtoinen, joka oli tullut keräämään marjoja ja yrttejä luostarin tarpeisiin. Yrtithän ovat olleet kautta aikojen luostarien erikoisalaa teehen ja luontaishoitoonkin. 


Asuntoni

Upea koivikko

Mahtavia puita

Monitahoinen vanha puusto

Luostarissa on kaksi kirkkosalia, auditorio, kahvila, puoti, Outlet myymälä, Ortodoksinen kirjakauppa Filokalia, kehitteillä oleva käsityöpaja, sauna Pääjärven rannalla, marjapensaita, omenapuita ja luonnon vadelmapuskia. Luostarissa järjestetään myös ikonimaalauskursseja ja muitakin kursseja, retriittejä ja pyhiinvaellus matkoja ja seminaareja.


Pääkirkkosali

Toinen pienempi kirkkosali


Viimeksi haluan kertoa esillä olevasta taiteesta. Kirkkosaleissa on lukuisia ikoneja. Pääkirkkosalissa on yllättävän upeita uskonnollis aiheisia lasimosaiikkitöitä. Ne on valmistanut eläkkeellä oleva hämeenlinnalainen farmaseutti Kyllikki Susi.

Kirkkorakennuksessa on muutama huone, joissa on vaihtuvia taiteilijoiden näyttelyitä ja yhdessä huoneessa on seinämaalauksia, joiden maalaamista jatketaan edelleen.


Seinämaalaus

Seinämaalaus

Sisar Priskillan hoitamassa kahvilassa on seinämaalaus Athos vuoren miesluostareista. Naiset eivät pääse saarelle lainkaan mutta voivat laivalla kulkien tutustua saareen näkymiin.


Athos vuori

Tämä luostarin laaja alue oli aikoinaan Rönnin kartanon aluetta, joka menneinä aikoina oli ratsutila. Kartanon päärakennus on edelleen olemassa ja sielläkin on mahdollisuus järjestää vaihtuvia näyttelyitä. Tänä kesänä siellä oli taidekutoja Julio Tubalin töitä. Hän tuli aikoinaan Suomeen tutustumaan kankaankudontaan ja jäi tänne asumaan ja kutomaan.


Rönnin kartanon päärakennus

Taidekutoja Julio Tubal

Sain tänä kesänä houkuteltua jo yhden ystäväparin tutustumaan alueeseen. Oppaana toimi Sisar Prisilla, kuten hän toimi minunkin oppaanani tullessani ensi kertaa käymään. Kaikkiaan vietin elokuussa täällä kolme useamman päivän jaksoa ja voin sanoa, että nämä eivät jääneet viimeisiksi. Kiitos Sisar Priskilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti