Translate

tiistai 24. marraskuuta 2020

Usko, toivo, rakkaus

 


Jakobstadissa eli Pietarsaaressa, Pohjanmaan ruotsinkielisessä rannikkokaupungissa monia ikkunoita koristavat uskoa, toivoa ja rakkautta symboloivat, punaiset risti-, ankkuri- ja sydänlyhdyt. Joka joulu myös kaupungin Storgatanille, Isollekadulle ripustetaan samat symbolit.

Sain ystävältäni Margaretalta tällaiset jouluvalot jo 1980-luvulla, mutta jouduin ne hävittämään suuressa elämänmuutoksessani pari vuotta sitten, joten olen ollut kaksi vuotta ilman näitä valoja. Nyt otin yhteyttä jälleen ystävääni Pietarsaaressa ja pyysin hankkimaan ja lähettämään minulle uudet. Ei ollut taka-ajatuksia, mutta kaksi ystävääni lähettivät ne joululahjana. Ripustin ne jo ikkunaani, kuva tuossa ylhäällä. Ulkoa katsottuna ne näkyvät usko-toivo-rakkaus järjestyksessä.

Risti symboloi uskoa, ankkuri toivoa ja sydän rakkautta. Nämä symbolit ovat vanhoja, alkuaan peräisin Raamatusta. Varsinkin 1600-luvulla ne tulivat suosituiksi ja niitä kirjailtiin tauluihin tai kaiverrettiin koriste-esineisiin. Tro, hopp och kärlek- eli usko, toivo ja rakkaus-lyhtyperinne on alkanut Pietarsaaressa yli sata vuotta sitten.


Risti on näistä symboleista selvästi uskonnollisin, sehän on yksinään koko kristinuskon tunnus. Mutta risti liittyy meillä tavallisesti myös kärsimykseen, suruun ja kuolemaan.


Ankkuri on muistutus paremmasta huomisesta. Toivo katsoo tulevaisuutta kohti. Se auttaa toimimaan nykyhetken vaikeuksien ja vastoinkäymisten kanssa. Elämällä on tarkoitus silloinkin, kun ei tunnu siltä.


Sydän on tunnetusti rakkauden kuva. Tai sitten se on kuva ihmisen sisimmästä, hänen syvimmästä ja salatusta minuudestaan, joka paljastetaan sellaisenaan vain riittävän luotettavalle ja läheiselle ihmiselle. - Ihmiselle, jota rakastat annat sydämesi.

    https://www.facebook.com/UskoToivoRakkaus.jouluvalot/                   

Tuolla ylempänä jo kerroin, että symbooleja kirjottiin tai kaiverrettiin koriste-esineisiin ja nykyään erilaisia tuotteita on ostettavissa Pietarsaaren Hantverkarbodenissa, käsityöliikkeessä. Sain lyhtyjen mukana juuri tuosta liikkeestä ostetun ristipistotyön.


Ystäväni on ostanut samasta liikkeesta symbolit pöytämallina.


Ystävälläni on myös ljusstake - kynttilänjalka, jossa sybolit ovat koristeena. Kuurojen koulu kai aloitti tämän teon 1800- luvun lopussa. Oppilaat tekivät ensimmäiset pienoismallit.


Miksi näin pitkä tarina jouluvaloista? Meillä kaikilla on omia ja perheittemme jouluperinteitä ja vaalimme niitä. Ja meidän tulee kunnioittaa myös kaikkien perinteitä, vaikke ne eivät meidän omaan elämään liittyisikään.

Hyvää joulun odotusta ja varsinaista Joulua kaikille.

4 kommenttia:

 1. Minä asun Oulussa, ja minulla on jo noin 10v ollut nuo valot. Tilattiin aikoinaan Pietarsaaresta, kun minua on aina miellyttänyt nuo valot. Täällä Oulussa ei nykyisin paljoa näitä valoja näy, mutta joissakin ikkunoissa kylläkin. Muistelen että vielä 90-luvulla Oulussakin näki enemmän näitä valoja kuin nykyisin. Kävin kerran myös joulun tienoilla Turussa, niin sielläkin näitä valoja näkyi ikkunoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun Ruotsissa täälkin näkyy
   näitä jouluna,siitä tietää että ai
   tulevat minun koti paikka kunnalta Pietarsaaresta.Hyvää joulu.

   Poista
 2. Kiitos kommentista. On hauska huomata, että näitä luetaan. Lähinnä kirjoittelen omaksi huvikseni ja muistelen menneitä. Hämmästyttävintä on, että blogiani luetaan ympäri maailmaa, saan tiedon tilastojen välityksellä. Hyväää Usko, Toivo, Rakkaus Joulua teille.

  VastaaPoista
 3. Minäkin aloin lukemaan blogiasi,kun olen haikaillut noiden k o.valojen perään.En vain ole raaskinut niitä ostaa ts. tilata.No joulukin taas meni menojaan.Ihania kuvia.Kaikkea hyvää täältä Vantaalta sinulle♡.

  VastaaPoista