Translate

tiistai 23. syyskuuta 2014

Sälekaihdin syrjäytti kuultokudoksen

Kuultokudos on kangaspuilla kudottu tekstiili, jota voi käyttää ikkunaverhona, kehystettynä ikkunasomisteena, tilanjakana, lampun varjostimena. parvekkeen ovessa ja vaikkapa juhlapöytäliinana. Ensimmäiset kuultokudokset valmistettiin Helmi Vuorelma Oy:n liikkeessä jo 1940-luvulla (Kotiteollisuus lehti 1970/3). 


Kotiteollisuus 1970 / 3
Kotiteollisuus 1971 / 2
















Olen tarkastellut Kotiteollisuus lehden 
vuosikertoja vuosilta 1952-1975 ja 1980-1981, selvittääkseni milloin näissä lehdissä on ollut kuultokudosten työohjeita. 

Täkänöiden ohjeita löytyy miltei jokaisesta lehdestä. Ylläolevassa oikeanpuoleisessa kuvassakin on rinnakkain kuultokudos ja täkänä.
 
Kotiteollisuus 1952 / 9-10

Kotiteollisuus lehdessä on koko ajan ollut myös puutyö ohjeita ja paljon muitakin ohjeita miesten kädentaitoihin. Hämmästyttävintä oli löytää sälekaihtimien teko-ohjeet lehden numerossa 9-10 vuodelta 1952. Oletin että sälekaihtimet ovat tulleet käyttöön nyt vasta uusien laajojen rakennushankkeiden myötä.  



   

Kuultokudosten työohjeet ja kuvat tulivat Kotiteollisuuslehtiin vasta 1967 ja silloinkin vaan loimi- ja kudelanka ehdotuksin ja pirtanumero ja lankaluku maininnoin. Itse mallin joutui tilaamaan sieltä missä malli oli suunniteltu tai "Pakettipuodista" sai tilattua kaiken yhtenä tilauksena. Kude-, loimi- ja kuviokudelankoina käytetään yleensä pellavaa, aivina- tai rohdinlankaa. Voin sanoa, että kuultokudoksen kutominen ei aivan onnistu kankaankudontaa aloittelevalta.


Kotiteollisuus 1967 / 6
Kotiteollisuus 1967 / 6





Kotiteollisuus 1967 / 3
Kotiteollisuus 1973 / 5















Sininen kuultokudos "Asteri",  somitellut Maija Kolsi-Mäkelä, Helmi Vuorelma Oy ja vihreä kuultokudos "Sienimetsä", sommitellut Maija Kolsi-Mäkelä.


"Nippon" Sinikkka Salminen
"Ilon ympyrät" Sinikkka Salminen















Nykyisin kuultokudoksia ei näy ikkunoissa. Onko syy siinä että yleensä ikkunoiden välissä on sälekaihtimet? Tästä johtuen kysynkin: "Syrjäyttikö sälekaihtimet kuultokudoksen?" Mielestäni ainakin nykyisiin lasitettuihin parvekkeisiin tai valtaviin ikkunapintoihin sopisi kuultokudos mitä parhaiten. Ja jos ikkunoiden välissä ei ole sälekaihtimia niin kuultokudos estäisi ulkoapäin katselun tai ainakin häiritsisi jonkun verran ja päästäisi kuitenkin valoa sisään. 


"Joutsenet" heijastuvat seinälle

Näyttely "Mäntymäen mökissä" vuonna 2000

Näyttely "Mäntymäen mökissä" vuonna 2000

"Siluetti" tilkkutyöverhot ja kuultokudos

Ohessa esimerkkejä miten kuultokudos sopii nykyaikaiseenkin kotiin. Ja vielä kaiken lisäksi tilkkutyöverhon rinnalle.

Kaikki kuvat ovat omista valokuvakokoelmistani tai skannattu kotonani säilyneistä Kotiteollisuuslehden vuosikerroista. Samoin teksteihin olen käyttänyt osia yllämainitun lehden artikkeleista ja työohjeista.


"Aurinko" Sinikka Salminen

4 kommenttia:

  1. Kirjoitat tärkeästä aiheesta. Voin hyvin ajatella, että myös nykyisiin lasiseinäisiin rakennuksiin voisi ripustaa tällaisen taideteoksen. Olen työskennellyt luokissa, joissa on suuret lasiseinät ja joihin ajan mittaan sitten ripustettiin verhot seinälle. Voin hyvin ymmärtää, että lasipinnoilla tarvitaan joskus näkösuojaa... Mitä mieltä muut ovat?

    VastaaPoista
  2. Onpa ihania! Voisin omatkin sälekaihtimet korvata noilla, koskaan en vain ole aiemmin tullut ajatelleeksi kuultokudoksen mahdollisuutta kun niitä ei ole tullut vastaan missään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla näitä on ja voin kutoa toiveiden mukaiset. En tosin aivan pikaisesti koska kangaspuissa on nyt muuta joksikin aikaa. sinikka.salminen@saunalahti.fi

      Poista
  3. Kiva, kun löysin sivusi! Sain 20-vuotiaana kangaspuut synttärilahjaksi ja kudoin kaikenlaista mm. täkäniä, noita itse suunnittelin. Kuultokudosta en muistaakseni ole koskaan kutonut. Kotiteollisuus-lehtikin tuli useita vuosia. Vaan muuttojen myötä jouduin luopumaan kangaspuista, mutta vahvan muistijäljen kutominen on jättänyt. Täytyypä tutkia, mitä kaikkea muuta ihanaa täältä blogistasi löytyy.

    VastaaPoista