Translate

maanantai 20. lokakuuta 2014

Väriä kankaalle.

Kangasta voi värjätä monella tavalla. Yksinkertaisin tapa on upottaa kangas väriliemeen kattilaan tai isompaankin astiaan ja kuumentaa ohjeiden mukaan. Myös nykyisillä teollisuusväreillä voi värjätä vaikka pesukoneessa. 

Solmuvärjäys on seuraavaksi yksinkertaisin tapa. Varmaan monelle on tuttua T-paidan värjäys tällä menetelmällä. Tehdään vain tiivis solmu paidan etuosaan tai puristetaan tiukalla lankakiepauksella parista kohdasta ja upotetaan väriliemeen. Väriaineen mukana on yleensä ohjeet siitä mitä muuta tulee huomioida. 

Minulle kertyy matonkudeainesten myötä ystävien tuomia, käytöstä poistettuja valkoisia lakanoita. Aikani pohdiskelin mitä niillä tekisin. Päätin kokeilla tilkkutöitä. Revin lakanat samankokoisiksi neliöiksi. Sitten rypistelin niitä erilaisiksi "mytyiksi" ja sidoin tiukasti kalalangalla. Aluksi värjäsin nämä "mytyt" yhdessä väriliemessä mutta kokeilin myös kahden värin käyttöä. Kastoin "mytyt" vain osittain väriliemeen ja sitten värjäämättömän osan toiseen väriliemeen.  


Värjättävä "mytty"
Värjäämisen jälkeen katkaisen langat ja huuhtelen tilkut ensiksi puhtaassa vedessä ja sitten liotan jonkun aikaa suola- etikkaliemessä.




Tällaisista tilkuista olen ommellut tilkkutyöverhoja.


"Lemmen roihu"
 Oli esillä Kahvila Rosalinassa
Olen vamistanut samalla tekniikalla myös pieniä tauluja.



"Hersyävä nauru"

"Vain me kaksi"

"La Strada"
Tutustuin tällaiseen värjäykseen myös Somaliassa. Siellä oli Mogadishun Naistentalossa naisten värjäämiä dira- ja kietaisuhame kankaita.





Silkkipainanta on sitten jo vähän vaativampi tapa, Erityisellä kehikkosapluunalla siirretään väri kankaaseen tai pensselilläkin ymmärtääkseni. Silkkiä en ole painanut mutta tätä sapluunatekniikkaa olen käyttänyt kasviväreillä painaessani. Sapluunoita saa ostaa valmiina mutta olen itse valmistanut niitä "nyrkkipajassani" ja sen ovat näköisiäkin.


"Hedelmiä"

"Omena"
"Hedelmiä" painoin pöytäliinaan, joka sitten matkasi Austraaliaan. Ja niin matkasi toinenkin pöytäliina.

"Hedelmiä"

"Sananjalka"
Painettava kuva muotoillaan kuumalla vahalla kehikkoon kiinnitetylle ohuen ohuelle kankaalle käyttäen joko pensseliä tai batiikkityössä käytettävällä tjanting-pannulla.


Tjanting-pannu 

Sapluunan teko käynnissä
Tätä työtä oli ihana tehdä kesämökillä luonnon helmassa. Ensin keräsin kasveja, joista keitin ulkohellella värilientä. Väriliemeen sekoitin tällaista värjäystä varten tarkoitettua suurustetta. Tämä väripasta levitettiin kehikon ja levityslastan avulla kankaalle. Tämän jälkeen väri sai kuivua vuorokauden narulla. 


"Täysikuu kaislikon yllä"
Sen jälkeen kangasta liotettiin kylmässä vedessä jotta ylimääräinen väripasta irtosi ja taas kuivatettiin.


"Omenoita"
"Täysikuu"
Kesämökki ja etenkin järven ranta on oivallinen paikka koska vettä joutuu käyttämään paljon, kasvien liotukseen ja kankaiden moninkertaiseen huuhteluun. Viimeisen kuivatuksen jälkeen kangas vielä höyrytetään kuumahöyryllä. Tähän on olemassa erityisiä laitteita mutta "nyrkkipajan" konstit asttuivat taas kuvaan. Käytin siihen vanhaa Mehu-Maijaa. Vuorasin reiällisen osan froteepyyhkeellä ja asetin sinne värjätyn kankaan puhtaan kankaan kanssa löyhästi rullattuna. 

Kasviväri pastalla muotoilin myös muutaman taulun.


Kolme hattupäistä Ladya
Oikeaoppiset batiikityöt sitten ovatkin asia erikseen. Ne ovat taidetta. Niissä kuviot muotoillaan vahalla kankaalle, joka on pingotettu kehikkoon. Vuorotellen kangasta käsitellään väriliemessä ja vahataan uusia kuvioaiheita. Loppujen lopuksi vaha poistetaan silitysraudan ja imupaperin avulla. Alla oma amatöörimäinen batiikkityö.

"Särjetty sydän"
Alla kaksi todellista taideteosta. Naishahmon ostin Kenian Nairobista 1980. Se kuvaa afrikkalaisen maaseudun naisen arkielämää, hän kantaa aina jotain, hakee vettä ja puita pitkien matkojen takaa.

Äiti

Tämän toisen työn ystäväni toi Intiasta tuliaisena. 

Norsu tuo onnea

2 kommenttia:

  1. Todella upeita töitä.Itsekin pidän solmuvärjäyksestä. Tai oikeastaan värinpoistosta. Moni musta t-paita on saanut uudet kuviot kloriitilla. Ei kovin luontoystävällistä kylläkään. Hyvää syksyn odotusta✌t.Anita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tästä. Enää en värjäile enkä kudo kangaspuillakaan mutta kehyskudontaa harjoittelen. Olen 86 v. ja konttailu kangaspuiden alla alkoi olla vaikeaa ja moni muukin. Oli kyllä hyvää kuntoilua. Hyvää jatkoa.

      Poista