Translate

tiistai 28. lokakuuta 2014

Iltatarinoita lapsille Somaliasta

Muutama päivä sitten mainitsin tämän kirjan Facebookin päivityksessäni. Kerroin väärin, että sen on kirjoittanut somalilääkäri Ahmed M. Mahdi. Hän ei ole sitä kirjoittanut vaan koonnut siihen tarinoita, joita on kerrottu perimätietona lapsille iltaisin hiilivalkean loisteessa. Somaliassa kirjakieli luotiin vasta 1972 joten somalinkielellä painettuja kirjoja on ilmestynyt vasta sen jälkeen. Mielestäni Ahmed Mahdin kulttuuriteko on pienimuotoisena verrattavissa Elias Lönnrotin Kalevalaan. Ahmed Mahdi aloitti näiden tarinoiden kirjaamisen vuonna 1990 ja saattoi työn päätökseen 1996 asuessaan Suomessa Pietarsaaressa. Hän kirjoitti muistista nämä tarinat voidakseen antaa ne edelleen pakolaislapsille ja omalle pojalleen. Hän käänsi ne englanniksi, jotta hänen suomalainen vaimonsa voisi lukea niitä. Taas vaimo, Margareta Nylund käänsi kirjan ruotsiksi, koska se oli hänen ja heidän poikansa äidinkieli. He halusivat vielä suomenkielisen version, joten Pirjo Rinne ja Sinikka Ingo suorittivat tämän tehtävän. 

Ahmed Mahdi kirjoittaa kirjan alkusanoissa toivovansa että kirja levittäisi kertomusten kulttuuriarvoja ja viisautta niin, että muiden kulttuurien ja erityisesti isäntämaan lapset voisivat hyötyä ja oppia jotain somalikulttuurista. Tämä voi puolestaan luoda hyvät yhteydet, suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä kahden kulttuurin välille ja ennen pitkää vähentää muukalaisvihaa ja rasismia. Näillä sanoilla kirja saatettiin matkaan vuonna 1996, 18 vuotta sitten ja tämä Ahmed Mahdin toivomus on pätevä edelleen. Mainittakoon vielä että kirjan kuvitus on Ahmed Mahdin ja kansikuvan on taiteillut Nur Abdullahi Ali.

ISBN 952-91-1543-1


Kirjaa välitettiin aikoinaan päiväkoteihin ja kouluihin ja ainakin joihinkin kirjastoihin. Olen ottanut selvää että ainakin Keravan kirjastossa kirja on tälläkin hetkellä lainattavissa. Tänä vuonna loput jäljellä olevista kirjoista jaettiin somaliyhteisölle ja sellaisille suomalaisille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvistä asioista.

ISBN 952-90-7858-7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti