Translate

sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Somalikoira Tessu

 

Sinikka, Tessu ja Ibrahim

Asuessani Somalian Mogadishussa 1983-1984, pihapiirissämme oleili somalikoira Tessu. Se oli villikoira, joita asui laumana kadun toisella puolella olevilla hiekkadyyneillä. Ne olivat ystävällisiä ja useimmat olivat valinneet jonkun pihapiirin myös reviirikseen. Somaliassa ei yleensä ole lemmikkikoiria. Se johtuu osittain vanhasta tautiriskistä ja kenties jostain muustakin perinteestä. Aikoinaan koirat levittivät rabiesta, vesikauhua. Kuitenkin sitten myöhemmin myös somalit hyväksyivät dyynikoiria pihapiiriinsä, ne nimittäin puolustivat reviiriään, olivat tavallaan talojen päivä- ja yövahtien apuna tarkan vaistonsa vuoksi.

Tessu oli itse valinnut minut emännäkseen ja minä hänelle tuon nimenkin annoin. Kenties Tessu oli vaistonnut koira kaipuuni. Olin juuri ennen Somaliaan lähtöäni joutunut lopettamaa 13 vuotiaan berninpaimenkoirani Daxan, sairauden vuoksi. Tessu oli jo jonkun aikaa pyörinyt pihallamme. Eräänä päivänä tulin töistä. Tessu oli odottamassa hieman erilaisissa tunnelmissa kun yleensä ja oli laihenpikin ja tuijotti minua. Hän kulki vähän eteenpäin ja katsoi, seuraanko? No pakko oli seurata kun hän halusi kertoa jotain. Menimme päivä- ja yövahtien lepotilaan, pieni rakennus. Päivävahtimme Ibrahimkin seurasi mukana. Kun tulimme oviaukolle, Tessu pysähtyi ja katsoi minua tiukasti, aivankuin olisi kysynyt: "Mitäs' me nyt tehdään?" Lattialla oli 9 pientä koiranpentua! Todellakin, mitäs' nyt tehdään? Taisi kestää jonkun päivän, kun yritin keksiä ratkaisua. Lopulta käännyin samassa pihapiirissä asuvien projektimme röntgenteknikoiden puoleen ja kysyin, voisivatko viedä 6 pentua jonnekin? Suostuivat ja ongelma ratkesi. Pihapiirissämme pyöri sen jälkeen Tessu ja 3 pentua. Kuitenkin muutaman päivän kuluttua yksi pennuista katosi, kenties joku yöeläin oli hakenut ravinnokseen. Näin minulta oli jo kerran kadonnut kana yön tunteina.Äiti komentaaVähitellen elämä rauhottui uomiinsa. Otin usein Tessun autoon istumaan Land Rowerini etupenkille, kun lähdin ostoksille kaupungille. Lapset huutelivat: "Eije, eije! Eli koira, koira! Tessun oli sikäli hyvä olla mukana, kun menin kauppaan, kukaan ei tehnyt vahinkoa autolle. Tessukin sai pentujen itsenäistymisvaiheessa hetken olla rauhassa. Saattoi välillä myös makoila omissa oloissaan.

Kotipuutarhan hoitoa

Kävin jossain vaiheessa lomalla Suomessa. Otin yhteyttä tuttuun eläinlääkäriin ja kerroin Tessusta. Toivoin että saisin mukaani paluumatkalleni Tessulle ehkäisy lääkityksen, ettei enää kävisi vahinkoa uroskoirien kanssa temmeltäessää. Tämä onnstui.

Mahdollisesti pentujen uljas isä

Molemmat pennuista saivat sitten uuden pihapiirin ja uuden perheen. Tällätavoin  niistä pidettiin huolta.

Tessun hemmotteluhetki.

Ylensä koirat eivät saaneet tulla sisätiloihin. Tessulla tietenkin oli erioikeuksia. Taloni kotihengetär, boiessa Amina ei oikein katsonut hyvällä silmällä Tessun makoilua olohuoneemme somalisohvalla. Tessun ilme kuitenkin kertoo, että Sinikka on antanut luvan. Todennäköisesti Tessu sai kyydin ulos, kun olin töissä.
Rakkaat ystäväni ja asuinkumppanini Marianne ja Margareta olivat myös hyväksyneet Tessun. Kävimme välilä Lidon merenrannalla virkistäytymässä. Uimaan ei uskaltanut mennä. Aivan dyynien takana oli teurastamo, jonne kuljetettiin kamelilaumoja. Teurasjätteet sitten heitettiin mereen ja ne houkuttelivat rantavesiin haita. Joskus kävi niin, että kun pojat pelasivat jalkappalloa rantahietikolla ja pallo lensi veteen ja joku menii hakemaan aivan matalastakin vedestä, hai saattoi viedä koko pojan tai jalan tai käden. Kävimme uimassa Mogadishun ulkopuolella turvallisissa vesissä.

Matkalla teurastmolle

Siinä vaiheessa kun menin viimeiselle lomalleni Suomeen, pohdiskelin kuumeisesti, mitä Tessulle tapahtuisi, kun lopetan työni Tuberkuloosiprojektissa. Olin sitä mieltä, että Tessua ei voi enää jättää oman onnensa varaan. Se olisi jopa eläinsuojelullinen rikos. Otin jälleen yhteyttä tuttuun eläinlääkäriin ja pyysin apua, jotta voisin ratkaista Tessun kohtalon poistuessani Mogadishusta ja Somaliasta, Eläinlääkäri ymmärsi.

Tessu vaipui ikiueen

Hautasin hänet tyhjälle tontille muurin viereen

Oli ikimuistoinen jakso yhdessäoloamme, kiitos siitä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti