Translate

keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Tartuntatautien terveydenhoitaja muistelee

 

Katariiankadun kulma Helsingissä

Nyt corona aikana on mielenkiintoista istua keinutuolissa pitkän linjan eläkeläisenä ja verrata menneitä aikoja nykyiseen. Paljon on ollut organisatio muutoksia, hyviä ja huonoja. Mutta yksi asia pysyy, kulkutauteja eli tartuntatauteja tulee ja menee ja useimmiten niiden siirtyminen maasta toiseen liittyy matkailuun. Joten rajojen, kansainvälisten lentokenttien ja satamien valvonta on pidettävä haasteita vastaavana ja yleensä kuntien tartuntatauti yksiköiden ja ympäristöterveydenhuollon valvontaosastojen yhteistyönä.  

Valmistuin terveyssisareksi vuonna 1955 Porin sairaanhoitaja- terveyssisarkoulusta. Ensimmäinen työpaikkani oli lyhyt Suomenlinnan terveyssisaren sijaisuus. Kuljin lautalla aamuin illoin Helsingin kauppatorin rannasta. Kauppatorin laidalla oli myös silloisen terveydenhoidon kaupunginlääkärin ja koko johdon toimitilat, myös kaupungin eläinlääkärin, terveystarkastajien, vesilaboratorion tilat ja terveyslautakunnan kokoushuone. 

Tuossa terrakotan värisessä kulmatalossa oli myös seuraava työpaikkani kulkutautiosaston terveyssisarena. Talo oli aikaisemmin toiminut hotellina. Nimestä huolimatta emme hoitaneet potilaita, vaan heidät hoidettiin Auroran sairaalassa. Tuberkuloosipotilaat hoidettiin heille varatussa sairaalassaan ja valvonnan suoritti tuberkuloositoimisto.

Auroran sairaala ilmoitti joka aamu uudet tartuntatautipotilaat. Alkuaikoina oli poliota, lavantautia ja tulirokkoakin vielä eristyksessä. Tehtävänämme oli ottaa yhteys perheeseen ja varmistaa, oliko muita oireellisia, tarvittiinko rokotuksia, mahdollisia näytteitä tai muita toimenpiteitä ja opastimme (terveyskasvatus), miten taudin leviäminen estetään. Tarvittaessa teimme kotikäynnin, mikäli puhelin yhteys ei ollut riittävä. Henkilökohtaiselle vastuulleni sain tartuntatautien ja rokotusten tilastoinnin sekä päiväkahvien keiton. Kahvihetkeemme osallistui myös kaupunginlääkäri ja kaupungin eläinlääkäri. Tästä seurasi tiivis yhteityö myös ympäristöterveydenhuollon kanssa myöhemmissäkin työpaikoissani.

Näytteet toimitimme kansanterveyslaboratorioon, joka silloin toimi vielä Mikonkadulla. Myöhemmin kansanterveyslaboratorio muutti Mannerheimintien loppupäähän ja muuttui kansanterveyslaitokseksi, tiivis yhteistyömme jatkui ja edelleen saimme tarvittavat rokotteet omia rokotustilaisuuksiamme varten, mutta myös neuvolat ja koulut hakivat rokotteensa meiltä. Me kaksi terveyssisarta suoritimme rokotuksia lähinnä merimiehille, joille isorokkorokotus oli pakollinen, isorokkoa esiintyi vielä muualla maailmassa oikeastaan vuoteen 1980 asti. Toinen ryhmä, jota rokotimme, oli ulkoasiainministeriön henkilökuntaan kuuluvat, jotka matkustivat myös ympäri maailmaa sijoituskohteisiinsa.

Juuri ennen Helsinkiin tuloani oli ollut tri Joonas Salkin polirokotuskampanja Helsingissä 1954. Yhdysvalloista oli lähetetty kaikki rokotukseen tarvittava materiaali, rokotteet, ruiskut, neulat ym. Oli kahdenlaista rokotetta, rokote A ja rokote B. Toinen oli oikeaa rokotetta ja toinen lume rokotetta. Todennäköisesti kampanjan toteutuspaikaksi valittiin kaukainen Suomi, koska Yhdysvalloissa riehui silloin polioepidemia. Vuonna 1956 lähetettiin uusi lähetys ja tehtävänämme oli rokottaa lumerokotetta saaneet oikealla rokotteella. Tapasin vielä tri Joonas Salkin henkilökohtaisesti joskus Vantaalla, pieni mies mutta suuri asia. 

Tässä vaiheessa voi ehkä siirtyä historiassa vähän taaksepäin ja palata matkailijoiden mukanaan tuomiin tauteihin. Olen koko urani aikana aina silloin tällöin palannut lukemaan Niilo Pesosen toimittamaa kirjaa vuodelta 1980 eli "Terveyden puolesta - sairautta vastaan". Kirjan alkusivuilla on Hippokrates-toteamus: "On oikein auttaa sairaita saavuttamaan terveytensä  jälleen, mutta yhtä oikein on huolehtia terveistä, jotta he voisivat säilyttää terveytensä." Tässä samassa kirjassa kerrotaan, miten Eurooppaan ilmestynyt kolera aiheutti paljon huolta viranomaisille. Lähinnä Pietarista tauti oli tullut maahamme vuonna 1831. Ensimmäiset tapaukset todettiin Viipurin läheisyyteen perustetulla havaintoasemalla, jonne tauti oli tullut merimiesten välityksellä joko Pietarista tai Kronstadtin linnoituksesta. Pian sen jälkeen koleraepidemia puhkesi Viipurissa ja tauti ilmestyi Helsinkiin ja jonkun ajan kuluttua Turkuun. Lopulta koleraa esiintyi myös Mäntsälän pitäjässä, jota tauti vaivasi pitkään. Mainittakoon, että Mäntsälässä on aiheeseen liittyvä muistomerkki.

Jossain vaiheessa Tukholmassa todettiin isorokkotapaus ja toimistomme, jonka nimi oli muuttunut tartunnantorjunta toimistoksi, joutui järjestämään isorokkorokotuskampanjan helsinkiläisille. Jonkun vuoden kuluttua Helsingissä todettiin poliotapaus. Myös tässä tilanteessa järjestettiin poliorokotuskampanja.

Tuolla aikaisemmin mainitsin, että aloittaessani Helsingissä, ainoina vakavina sulistosairauksina esiintyi lavantautia ja joskus punatautia eli shigelloosia (verihaavaumia suolistossa, ulosteissa verta, tästä nimi punatauti). Kun matkailukeisari Keihänen aloitti Välimeren Aurinkorannikon "Keihäsmatkat", alkoi Suomessa esiintyä uusia bakteeripohjaisia Salmonella tyyppejä, siis laajentuneen matkailun seurauksena. Jossain vaiheessa jouduin itsekin selvittämään lääkintöhallituksen Terveydenhoito-osaston lääkärin, tri Pertti Weckströmin kanssa tällaista epidemiaa paikan päälle eli Kanarian saarille Las Palmasiin. Yksi vantaalainen mies oli kuollut. Ei ollut aurinkoloma rannikolla, vaan kiersimme hotelleja, joissa suomalaiset asuivat ja haastattelimme heitä. Samoin kiersimme sairaaloita haastattelemassa suomalaisia ripulipotilaita. Kiersimme myös hotellien keittiöitä koettaessamme jäljittää taudin lähdettä. Kirjoitimme matkaraportin ja lopputuloksena epäiltynä taudinlähteenä totesimme mahdolliseksi syylliseksi majoneesin.

Työtilamme muutti sitten Vironkadulle ja sieltä II linjalle. Siinä vaiheessa oltiin suunnittelemassa kansanterveyslakia, joka astui voimaan 1972. Sain luettavakseni kaikki lakiluonnokset. Ihmettelin vähän, kun kaikki terveydenhoitolain tartuntatautiosan, sukupuolitautilain, rokotuslain ja tuberkuloosilain velvoitteet oli rajattu kansanterveyslain ulkopuolelle, siis ei terveyskeskuksen vastuualueelle. Kansanterveyslaissa oli kuiten pykälä, jossa mainittiin, että kunta voi antaa terveyskeskuksen tehtäväksi myös muiden lakien alaisuuteen kuuluvia tehtäviä. Koska asuin Vantaalla, tuli mieleeni, jos voisin siirtyä Vantaan terveyskeskukseen miettimään näitä tartuntatauti asioita. Aina kun Vantaalla oli terveydenhoitajan paikka auki, ilmoitin haluavani tartuntatautien terveydenhoitajaksi, muuta terveydenhoitajan työtä en osaa tehdä. Useamman kyselykerran jälkeen vihdoin sanottiin, että nyt voisin hakea, mutta siinä ei ole niin paljon tehtäviä, että minulle tulisi osaksi myös koulutereydenhoitajan työ. Siinäpä tuli pulma. Kirjoitin hakemukseeni kymmenkohtaisen listan kaikesta siitä, mitä terveyskeskuksen tartuntatautityö pitää sisällään. Kenties valttikorttini oli se, kun kerroin, että Vantaalla on kansainvälinen lentokenttä ja jos lentokoneesta ilmoitetaan, että koneessa on kolerapotilas, Vantaalla pitää olla valmius mennä tartuntatautyksikön ja valvontaosaston kanssa vastaanottamaan tämä potilas. 

Hyppäsin täysin tyhjän päälle ja kun sitten menin ensimmäisenä päivänä johtavan ylihoitajan, Hilkka Pokin vastaanotolle ja kysyin mistä minä nyt sitten aloitan. Hän sanoi: "Hakemuksessasi oli niin hyvä selvitys mitä tartuntatautityön tulisi terveyskeskuksessa olla. Kirjoita meille kansanterveyslain edellyttämä suunnitelma muiden lakien alaisuuteen kuuluvista tehtävistä." Istuin kaksi viikkoa Kielotien neuvolan patjavarastossa ja kirjoitin pyydetyn suunnitelman. Se hyväksyttiin ja sanottiin, että kyllä tämä onkin kokopäivätyötä. Sain toimitilakseni entisen Elannon myymälätilan Orvokkitieltä ja myymälätilasta tuli hieno koulutustila, koska suunnitelmassani oli yhtenä osana myös terveyskeskuksen henkilökunnan, elintarviketyöntekijöiden, päiväkotihenkilökunnan ym. koulutus.                

Olin jo jonkun aikaa piirtänyt ja kirjoitellut tartuntatautieiheista terveyskasvatusaineistoa vapaa-aikanani Kunnallisen terveydenhoitoyhdistyksen toiminnanjohtajalle, Juhani Stenille. Hän julkaisi niitä yhdessä lääkintöhallituksen kanssa ja myi terveyskeskuksille ja ympäristöterveydenhuollolle. Ensimmäisten aiheena oli matkailu, mutta sarjaan syntyi melkoinen määrä julisteita. Nyt oli hyvä mahdollisuus kiinnittää kaikki julisteet koulutustilan seinille. Oli myös joitakin käsiesitteitä samoista aiheista.

                                       









Kenties tästä yhteistyöstä seurasi se, että eräänä päivänä vuonna 1975 Juhani Sten toi mukanaan toimitilaani Orvokkitielle lääkintöhallituksesta tri Olavi Elon ja tri Håkan Hellbergin. Armeijassa oli puhjennut aivokalvontulehdus epidemia, joka oli jo levinnyt armeijan ulkopuolellekin ja piti nopeasti polkaista käyntiin valtakunnallinen aivokalvontulehdusrokotus kampanja. Häkellyksissäni pyysin saada nukkua yön yli. Mietin asiaa ja tulin siihen tulokseen, että jos tällaiset henkilöt pyytävät, en voi kieltäytyä. Pikaisesti virkavapauspyyntö Vantaalta ja työmatka piteni taas Helsinkiin lääkintöhallituksen tiloihin. 

Projektia johti tri Heikki Peltola, tietenkin yhteistyönä lääkintöhallituksen ja kansanterveylaitoksen kanssa. Projektipäällikköna toimi tri Timo Nors ja minä projektisihteerinä. Nopeasti kirjoitettiin suunnitelmat ja ohjeet terveyskeskuksille ja laadittiin oheismateriaalit. Tarvittava tiedot lähetettiin lääninhallituksille, terveyskeskuksille ja kansanterveyslaitokseen. Mainittava on, että kaikki tiedotteet ja ohjeet kirjoitettiin näppäinkirjoituskoneilla, monistettettiin monistuskoneilla ja suljettiin osoitteella varustettuihin kirjekuoriin ja lähetettiin postin välityksellä. Samoin tapahtui palautettaville tilastoille ja muille tiedoille. Sanoisin, että peukaloidemme alla Helsingissä oli noin 400 terveyskeskusta ja homma hoitui.

                               

Poliorokotus annetaan yleensä pistoksena. Vuonna 1985 oli poikkeus. Silloin lääkintöhallitus käynnisti valtakunnallisen poliorokotusohjelman väestön rokottamiseksi poliota vastaan Polio-Sabine-rokotteella. Suomen viimeinen poliepidemia pysäytettiin syöttämällä vöestölle sokeripala, jossa oli eläviä, heikennettyjä polioviruksia. Osallistuin myös tähän kampanjaan projektisihteerinä.

Näiden kokemusten perusteella voin todeta, että Suomessa oli hieno terveydenhuollon organisatio juuri edellä kuvatulla järjestelmällä. Lääkintohallituksessa oli terveydenhuollon tarkastaja osa-alueilla: neuvolat, koulut, terveyskasvatus, tartuntataudit ja lääkintöhallituksen terveydenhoito-osastolla oli myös ympäristöterveydenhuollon ylin johto. Samoin jokaisessa läänissä oli tereydenhuollon tarkastaja ja terveyskeskuksissa samat osa-alueet. Yhteydet toimivat puhelimitse ja kirjeitse ilman tietotekniikkaa.

Kävin SOTE-uudistuksen aikoina kuuntelemassa uuden järjestelmän suunnitelmia. Eräs lääkäri kertoi sairaanhoidon, erikoissairaanhoidon ja saattohoidon suunnitelmista. Kysyin, miten terveydenhoito järjestetään? Hän vain mainitsi, että se hoidetaan sitten maakunnissa! Siis kukin omalla tavallaan ilman valtakunnallista, keskitettyä johtoa. Mielestäni väestön terveydenhoito pitäisi olla ensin ja saattohoito viimeisenä. Saattohoito hoituu yhteistyönä sairaanhoitohenkilöstön kanssa. Ainakaan toistaiseksi siinä ei tarvita lääkärin ammattitaitoa vaativia toimenpiteitä, lääkityksen suunnittelu tietenkin. 

Olen oikeastaan koko tekstissäni tuonut esiin tartuntatautihenkilöstön  yhteistyötä ympäristöterveydenhuollon kanssa. Se on omassa työskentelyssäni ollut se joku "punainen lanka". Voin vielä mainita yhdistävänä tekijänä eläimistä ihmisiin tarttuvat taudit, Zoonoosit, joita kaikkia ei välttämättä edes mainita tartuntatautiluetteloissa.

Jokunen sana vielä menneen ajan tartuntatautityöhön liittyvästä koulutuksesta. Edellä mainittu Kunnallinen terveydenhoitoyhdistys järjesti lääkintöhallituksen kanssa useammankin Valtakunnallisen paripäiväisen koulutustilaisuuden lähinnä terveyskeskusten tartuntatautityötä tekeville lääkäreille ja tartuntatautien terveydenhoitajille, eläinlääkäreille ja terveystarkastajille ja muillekin aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuuksia oli ympäri Suomea. Osallistuin koulutusohjelmien suunnitteluun ja luennointiin, lähinnä tartuntatautien terveydenhoitajana. Myöhemmin työskentelin Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistksen Somalia-Suomi tuberkuloosiprojektin projektipäälikkönä. Tällöin oli lääkintöhallituksen tiedottajana toiminut Sylvi Aapasuo siirtynyt Vastustamisyhdistyksen koulutuspäälliköksi. Suunnittelimme vuonna 1985 yhdessä Kiipulasäätiön tiloihin Turenkiin  muutaman päivän mittaisia kolutustapahtumia erityisesti terveyskeskusten tartuntatautien terveydenhoitajille. Olivat mielenkiintoisia tapaamisia. 

Vastustamisyhdistys järjesti vielä tartuntatautiyhdyshenkilöiden koulutusta 11.-13.5. ja 7.-9.9.1992 Kaupunginopistossa Espoossa sekä ruotsinkielisenä 16.-17.9.1992 Vaasassa yhteistyössä Vaasan lääninhallituksen kanssa. Suomenkielisillä kursseilla osallistujia oli 99 ja ruotsinkielisellä 132. Parin vuoden tauon jälkeen toiminta jatkui yhdistyksen järjestäessä sosiaali- ja terveysministeriön tukemana tartuntatautiyhdyshenkilöille 3-päiväisen koulutustilaisuuden joulkuussa 1995. Koulutustilaisuuteen osallistui lähes 150 tartuntatautiyhdyshenkillöä, pääosin hoitajia ja lääkäreitä. Lähde: Hengitys ja Terveys ry. Vuosikirja volyymi 22, toukokuu 1996.

Kiipulasäätiön koulutustilaisuus 1985, lääkintöhallituksesta Kai Koskela ja Kirsti Karttunen ja Tuberkuloosin Vastustamisyhdistyksestä Sylvi Aapasuo ja Sinikka Salminen.  

                                


6 kommenttia:

  1. Kiitos, olipa mukava lukea. Tuttuja seutuja, koska työskentelin Kelassa Tikkurilassa Kielotiellä vuosina 1974-1995.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kirjoituksesta! Olin 10-vuotias kun sain oman sokeripalani ja muistan kun jonotimme sitä koulussa. Mielenkiintoista lukea mihin tuo on kytkeytynyt. Kirjoituksessa näkyy juurikin yksi terveydenhoitajan työ ydin: olla mukana muuttuvassa yhteiskunnassa ja pyrkiä vastaamaan omalla työllä muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin. Kunpa meitä terveydenhoitajia kuultaisiin myös jatkossa työn kehittämiaen suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Minustakin oli mielenkiintoista lukea, että yksi sokeripala yhdistää muistoja. Toivon, että terveydenhoitajat ovat rohkeita ja ottavat kantaa kehittyvän yhteiskunnan asioihin. Se ei ole helppoa, muutoksen teko vaatii rohkeutta. Minun on helppo kirjoitella tällä korona karanteesissa.

      Poista
  3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Isoisäni oli Mäntsälässä kunnanlääkärinä 1940-1970 luvulla, ehkä teit töitä hänen kanssaan. Hän puhui ja kirjoittikin tärkeästä yhteistyöstä terveyssisarten kanssa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä. Jos isoisäsi oli Mäntsälässä vielä MenA-joukkorokotusten aikaan 1974, silloin olen ollut yhteydessä myös Mäntsälään.

      Poista
    2. Valitettavasti ei enää silloin, mutta otti kuolemaan asti (1972) vastaan potilaita

      Poista