Omakustannekirjat |
Olen perusammatiltani tartuntatautien terveydenhoitaja. Eläkkeelle jäätyäni minusta tuli kankuri eli harrastuksestani, kankaankudonnasta tuli ajankuluni ja tätä myötä minusta tuli "tekstiilitaiteilija", runojakin kirjoittelin. Olin asunut suurimman osan elämästäni Vantaalla. Jossain vaiheessa muutin Keravalle, missä asuin 7 vuotta. Rakas ystäväni Fadumo Bile on asunut Suomessa 30 vuotta, on Suomen kansalainen, asui viimeiset vuodet Vantaalla, missä toimi opettajana somalilapsille. Hän kuitenkin päätti palata synnyinmaahansa Somalimaahan, oli pakannut tavaransa kahteen matkalaukkuun ja kävi luonani ennen lähtöään vuonna 2017. Tulin tokaisseeksi: "Voi kun minäkin voisin pakata kaksi matkalaukkua ja tulla luoksesi." Hän vastasi: "Ala pakata, tulen hakemaan sinut ensi vuoden aikana."
Nyt tuli kiire. Aloin hävittämään tavaroitani ja lukematonta määrää erilaisia papereita. Papereiden joukossa oli myös päiväkirja ensimmäiseltä matkaltani Afrikkaa vuonna 1980. Esiksi oli Kenian safari Nairobista Mombasaan.
Oppaamme Fransiscus |
Sitten kymmenen päivän matka Somalian Mogadishuun suomalaisen ystäväperheen vieraaksi. Perheen isä oli WHO:n asiantuntijana kehittämässä Somalian terveydenhuoltoa Somalian terveysministeriössä, muun muassa tuberkuloosiin liittyviä asioita. Tästä syntyi Somalia-Suomi tuberkuloosiprojekti. Sitä toteutettiin aluksi Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistyksen pilottihankkeena toisella Somalian pakolaisleirillä. Silloin vuonna 1980 Somaliassa oli yhteensä miljoona Ogadenin pakolaista kahdella pakolaisleirillä. Pääsin matkani aikana tutustumaan toiseen. En Mogadishussa ollessani voinut aavistaa, että asuisin jossain vaiheessa siellä 1 1/2 vuotta tuberkuloosiprojetin työntekijänä. Projekti muuttui pilottihankkeesta Suomen viralliseksi kehitysyhteistyö projektiksi ja oli lopulta maamme suurin terveydenhuollon projekti. Oikeastaan koko 1980- luvun olin jollakin tavalla kytköksissä projektiin, vierailin useampiakin kertoja Somaliassa eri paikkakunnilla, myös kasi viikkoa työskentelin pohjoisen Buraossa, jonne matkustin Hargeisan kautta. Kaikki nämä asiat piti kirjoittaa matkakertomuksen jatkeeksi. Lopuksi julkaisin omakustannekirjan "Sinikan Afrikka" ja jaoin niille ystävilleni, joiden kanssa olin kulkenut tätä tuberkuloosiprojekti matkaa. Kirjani viimeisillä sivuilla mainitsen, että näin rakennettiin
Kirjan julkaisun jälkeen Fadumo tuli hakemaan minua, pakkasin 2 matkalaukkua, siirsin loput tavarani Ala-Tikkurilan Pelicans varastoon, annoin varaston avaimet tyttärelleni ja sanoin irti kaikki sopimukseni sähköt ym. Maistraatissa kävin ilmoittamassa muuttavani Somalimaahan, virkailija oli hivenen hämmentynyt: "Missä sellainen maa on?" Tuossa "Sinikan Afrikka" kirjassa kerron pitkän historian Somalimaasta, joka tunnettiin jo Faraoiden aikaan ja kutsuttiin Puntinmaaksi-Jumalten maaksi. Erään Faraon hautakammiossa on kirjoitettu näistä yhteyksistä.
Fadumo Bile ja Sinikka Salminen |
Lennettyämme yli 20 tuntia laskeuduimme Somalimaan Hargeisan lentokentälle. Fadumo oli järjestänyt matkani hienosti. Minua varten oli jokaisella lentokentällä odottamassa pyörätuoli ja Fadumo pääsi samalla tavalla vaivattomasti saattajanani autokuljetuksilla terminaalista toiseen. Olin siirtänyt Fadumon Suomessa olevalle tilille lentomatkarahat ja lisäksi käyttörahaa Somalimaata varten ja he antoivat Somalimaassa minulle taskurahaa terpeen mukaan. Fadumon mies jäjesti minulle kuukauden maahantuloviisumin Hargeisa Group Hospitalin työntekijänä. Näin asia hoitui helpoiten. Tämän jälkeen anoin maassaoloviisumin ja sain sen vuoden mittaiseksi.
Nyrkkipyykki perinteiseen tapaan |
Oli unohtumaton kaksi kuukautta. Sain rikkauden, jota ei voi varastaa, ei myydä, ei lahjoittaa. Kiitos rakkaalle suurperheelleni.
1988 pommitusten muistomerkki |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti