Translate

keskiviikko 23. toukokuuta 2018

SOMALILAND - Somalimaan Hargeisa

Uskomatonta mutta totta. Haaveenani on ollut päästä käymään vielä kerran Afrikan Sarvessa, erityisesti Somalimaan Hargeisassa. Ensi kerran kävin Somalian Mogadishussa vuonna 1980. Sitten työskentelin 1 1/2 vuotta Somalia-Suomi Tuberkuloosiprojektissa Somaliassa vuosina 1983-1984 ja pohjoisessa työskentelin 2 kuukautta vuonna 1986 Buraossa. 

Presidentti Siad Barren sotatoimet tuhosivat Hargeisan miltei täysin 1980 luvun lopussa ja suuri osa väestöstä joutui pakenemaan kuka minnekin. Kuitenkin Somalimaa julistautui itsenäiseksi vuonna 1991 mutta kukaan Kansanyhteisön maista ei ole sitä tunnustanut. Joten matkustin maahan, jota ei oikeastaan ole olemassa. Mutta nyt oltuani täällä pari viikkoa, ei voi kuin ihmetellä ja kunnioittaa sitä jälleenrakentamista ja kehitystä mitä Somalimaassa on tapahtumut miltei täydellisen tuhon jälkeen.

29.4.2018 lento Tukholman Arlanda-Dubai-Hargeisa päättyi onnellisesti. Ystäväni Fadumo Bile oli luotsannut minua koko matkan ja määränpääni on hänen Somalimaa-kotinsa. Tähän perheeseen tutustuin työjaksojeni aikana. Tri Ahmed Omar Askar oli projektimme lääkäri ja hän on ansiokkaasti jatkanut Somalimaan terveydenhuollon kehittämistä. Tästä merkkinä on Hargeisa Group Hospital, jota avostetaan suuresti myös naapurimaissa. 

Kun me projektissa työskenneleet totesimme, että kymmenen vuoden yhteistyön jälkeen jouduimme vetäytymään Somaliasta, ahdistus oli suuri. Luulimme, että kaikki hyvä oli valunut Afrikan hiekkaan. Mutta ei. Tri Ahmed Omar Askar alkoi vähitellen kehittämään eri tahojen kanssa rakkaan alueensa terveydenhuolto järjestelmää osittain Somalia-Suomi Tuberkuloosiprojektissa saamiensa oppien ja oman taitonsa avulla. Tuli todistettua että hyvä ei kuole, se nousee tuhkasta kuin Ikaros.


Lähtö Helsinki-Vantaa


Saapuminen Hargeisa

Pelargonia

Palmu

Auringonkukka
Unelmoida kannattaa aina ja tavoitella mahdottomaltakin tuntuvia asioita.

1 kommentti:

  1. Jostain syystä tämä jäi julkaisematta aikoinnaan. Parempi myöhään kun ei ollenkaan.

    VastaaPoista