Translate

tiistai 16. syyskuuta 2014

Fredrika Wetterhoff

Postikortti ostettu Wetterhoffin myymälästä
 Fredrika Sofia Wetterhoff (14. tammi-kuuta 1844 Helsinki - 14. huhtikuuta 1905 Hämeenlinna) oli suomalainen pedagogi, joka vuonna 1885 perusti nimeään kantavan ompelu- ja kudontakoulun, ”Työkoulun”, joka myöhemmin sai nimekseen Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopisto ja liitettiin lopulta Hämeen ammattikorkeakouluun.


Fredrika Wetterhoff vietti lapsuutensa Inkalan kartanossa Hattulassa, jonne perheen isä, laamanni Georg Adolf Wetterhoff ja äiti Sofia Juliana Karolina Stjernvall veivät perheensä Krimin sodan aikana. Fredrika Wetterhoff toimi kotiopettajana Kuljun kartanossa, opiskeli suomen kielen ja kiinnostui kansakoulun perustamisesta Hattulaan. Hänen sisarestaan Mathilda Aspista tuli voimisteluopettaja. 1872 perhe muutti Hämeenlinnaan, mutta Fredrika Wetterhoff lähti Pariisiin opiskelemaan. Myöhemmin Tukholmassa opiskellessaan hän tutustui naisasianaisiin ja työväestön sivistysharrastuksiin ja sai herätteen ryhtyä kehittämään koulutusta kansannaisille. Tästä sai alkunsa idea käsityökoulusta, joka syntyi 1885. Wetterhoff testamenttasi omaisuutensa koululle. Fredrika Wetterhoff–säätiö toimii nykyisin itsenäisenä, ja sen tehtävänä on löytää kotiteollisuudelle uusia, nykyaikaan sopivia toimintamuotoja ja tuotteita.

Lähteet
[1] Wetterhoff (http:/ / www. wetterhoff. fi/ portal/ suomi/ historia/ fredrika_wetterhoff-saatio_2000-luvulla/ )
• Aura Korppi-Tommola: Wetterhoff, Fredrika (1844–1905) (http:/ / www. kansallisbiografia. fi/ kb/ artikkeli/
4163/ ) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 24.2.2000. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
Aiheesta muualla
• Wetterhoff-säätiö (http:/ / www. wetterhoff. fi/ portal/ suomi/ historia/ fredrika_wetterhoff-saatio_2000-luvulla/)

Yllämainitun tarinan kirjoitin Minna Canthin päivänä 2014. Minna Canth oli myös syntynyt 1844 ja kuoli 1897. Mielestäni Fredrika Wetterhoff kuuluu myös tuon ajan vahvoihin naisasianaisiin vaikka häntä ei yleensä tällaisisa yhteyksissä mainita, siksi haluan kirjoittaa edes tämän verran tässä blogisssani.

Nyt koulutus ja värjäämö ovat muuttaneet toisiin tiloihin ja uudet tuulet puhaltavat. Wetterhoffin myymälä on edelleen entisissä tiloissa. Videolinkistä voi tutustua viimeisimpään toimintaan. Sibelius Centerin avajaiset olivat 29.8.2014 ja talon remontti on lähes valmis. Kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa "Hämeenlinnan helmeen", tämä on minun tulkintani.


Videot | Wetterhoff
www.wetterhoff.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti