Translate

tiistai 2. syyskuuta 2014

Koti-Galleria Sampola


Koti-Galleria Sampola on oikeastaan työtilani. Siellä on kangaspuut, joilla kudon kaikenlaisia tekstiilejä, räsymattoja, poppanoita ja paljon muuta.


Sinikka Salmisen arkisto
Sinikka Salmisen arkisto
Nurkassa olevan ryijyn takana on kankaan loimen luontia varten luomapuut kokoon taitettuina. Luotaessa ne levitetään ja nostetaan tukevaan, kuulalaakeroituun jalustaan. Äitini eno valmisti ne minulle Vihdissä muistaakseni 1951 ja lähetettiin jotenkin Hämeenlinnaan. Kangaspuut äitini osti minulle Toijalasta (nykyisin Toika) myös vuonna 1951. Tämä yhdistelmä on seurannut mukanani elämäni eri vaiheissa reitillä Hämeenlinna - Helsinki - Espoo - Vantaa - Kerava.


Viimeaikona olen antanut jokaiselle työlleni nimen ja kirjoittanut liitteeksi pienen runon.


Sinikka Salmisen arkisto


Ritarlinna

Ritari asuu linnassaan,
hoivaa uljasta ratsuaan,
lemmitty hoitaa ruusutarhaa, 
luonto huokuu syvää rauhaa.

3 kommenttia:

 1. Kaunis matto tämä ritarlinna. Ja pidän erityisesti näistä väreistä.
  Hyvä Sinikka kun olet opetellut tämän bloggaamisen! Runo lisää maton satumaista kerrontaa.

  VastaaPoista
 2. Kutoessa on mielessä aina paljon tunnelmia ja ajatuksia. Yleensä en halua unohtaa vaan muistaa ja kertoa kutomalla jotain. Muistaminen avaa ja vahvistaa mielen virran samalla kun kudon kangaspuilla. Yksitoikkoinen liike helpottaa ajatuksia. Kutominen välittää muille tunnelmia. Ja tässä kerrot vielä ajatuksiasi runolla.

  VastaaPoista
 3. Anne Paloheimo on Varsinais-Suomen Käsi- ja taideteollisuus ry:n toiminnanjohtaja tai oli ainakin v. 2011. Hän kirjoitti Kirjallisuusterapia lehdessä (2/2011) räsymatoista, Suora lainaus: "Räsymatot - tekstiiliset muistokirjat. Räsymatot on tuttu ja turvallinen. Monet meistä muistavat Ragni Malmstenin laulun räsymatosta tai aapisessa olleen kuvan tytöstä, joka etsii raidallisesta matosta tuttuja vaateparsia. Räsymatot ovat osa suomalaista sielunmaisemaa. Ne ovat niin tavallisia, ettei niiden merkitystä tule sen kummemmin ajatelleeksi. Räsymatto on tuote, joka sisältää useita erilaisa elementtejä. Se on paitsi käyttötuote myös tekstiileillä kirjoitettu kirja. Sen tekoprosessia voidaan hyödyntää hyvinvointitoiminnassa ja kuntoutuksessa".

  Voiko sen selkeämmin sanoa?

  VastaaPoista