Translate

lauantai 11. toukokuuta 2024

Tikkurilan kirkko

Vantaan Tikkurilaan rakennettiin uusi kirkko.  Uuden kirkon esittelyvihkosessa kirjoitetaan: "Kirkkosali on rakennuksen sydän. Se on voimakas valolla ja materiaalilla toimiva tila, joka mukautuu joustavasti moneen käyttöön. Materiaalien käyttö on avointa ja rehellistä; tiili näyttää tiileltä, puu puulta, betoni betonilta. Tavoitteena on kuitenkin ollut arjesta irtautuminen. Kirkkosalin korkeus on kuin suomalaisen metsän puiden latvat, kuusiverhoiltu katto nousee 14-15 metrin korkeuteen, salin materiaaleina puu ja paikalla valettu betoni muodostavat voimakaksikon, joka tuo tunnelmaa pysyvyydestä ja kodikkuudesta, lämmöstä ja lohdusta." 

Kirkon urut
Katutasossa on kahvila, jonne voi tulla päiväsaikana.

Erityisesti minua kiehtoi kirkkotekstiilit, jotka näin televisiossa silloin kun seurasin ensimmäistä juhlallista käyttöönotto tapahtumaa. "Tikkurilan kirkon kirkkotekstiilit on tehnyt tekstiilitaiteilija Helena Vaari. Kirkkotekstiilien symboliikan keskeisen aiheet ovat Kristuksen profiili, tämän päivän pyhiinvaeltajat ja elämän puu."


Esittelyvihkosessa mainitaan ikkunoista näin: "Taidokkaasti sijoitettujen ikkuna-aukkojen kautta tilaan siivilöityvä valo vahvistaa tätä aitojen ja käsin kosketeltavan karkeiden materiaalien luomaa tunnelmaa." Symboliikka-kuvioitujen ikkunoiden läpi siivilöityy myös arjen elämän liikehdintä kirkkosaliin mutta ulkopuolelta katsottaessa kirkkosalin tapahtumat eivät näy ulkopuolella olevilla.Erikoisuutena Tikkurilan kirkossa on vielä tornikellopeli: "Kirkossa on carillon eli tornikellopeli, eri sävelkorkeuksille viritetyistä kelloista koostuva soitin. Kellopelillä soitetaan käsin ja jaloin soittopöydän avulla. Keski-Euroopassa tornikellopelejä on runsaasti, mutta suomalaiseen äänimaisemaan Tikkurilan kirkon kellopeli on tuonut jotakin aivan uutta."

Liitän tähän lopuksi vielä vanhan kirkon kuvan. Entinen kirkko oli rakennettu vuonna 1956 ja purettiin vuonna 2018. Vanhana Tikkurilan asukkaana se on edelleen muistikuvana mielessäni. Se nostaa muistoja mieleen. Vein sinne tytärtäni aikoinaan vuosia, vuosia sitten pyhäkouluun. Nämä muistot eivät katoa minnekään, vaikka joku rakennus puretaan.

Tikkurilan kirkko 1956-2018


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti