Translate

tiistai 9. toukokuuta 2023

Vantaan maisemat kuvakudoksina

 Vuonna 2008 purin käytöstä poistettuja neuletöitä langoiksi, pesin ne  ja näin sain lankojen "kiharat" suoriksi. Lisäksi ostin joitakin värejä. 

Aiheiksi otin Vantaan eri kaupunginosia tai teitä tai alueita. Toteutin suunnitelmani kangaspuilla kutoen.

Ensimmäinen aihe oli "Kukkaketo". Se oli ollut Tikkurilassa avoin peltoalue. Keväisin se oli kukkinut valtoimenaan voikukkia ja myöhemmin muitakin ketojen kukkia. Siihen rakennettiin Tikkurilan ensimmäiset, punatiiliset, seitsenkerroksiset kerrostalot. Tyttäreni kertoi joskus, että hän ja muutamat ystävät olivat käyneet ajelemassa kerrostalojen hisseillä ylös alas, suuri ihme siihen aikaan.

Vuoden 2023 ihme on, että muutin tätä "Kukkaketoa" vastapäätä rakennettuun Saga Tammilinnaan, palvelutaloon. Aloin miettiä, että missä mahtaa olla nämä taulut. Muistin, että olin antanut tämän sarjan ystävälleni. Hän taisi ostaakin pari taulua. Ajatuksemme oli, että hän koettaisi tarjota tätä sarjaa jonnekin näyttelyyn tai jollekin kaupungin toimitilan seinälle. Aikaa kului ja asia unohtui kunnes muutin aivan vastapäätä "Kukakedon" taloja ja tuijottelen niitä parvekkeeltani. Otin yhteyttä ystävääni ja hän kertoi että taulut ovat tallessa hänen talonsa vintillä, kuivassa tilassa säilyneinä. Yhtenä päivänä hän toi taulut ja söimme lounaan Saga Tammilinnan ravintolassa muistellen menneitä. Nyt minulla on mahdollisuus ripustaa ne seinälleni vastapäätä "Kukkakedon" taloja.

Kukkaketo

Nyky näkymä

Seuraava aihe oli "Lummetie". Sinne taas oli rakennettu keltaisista tiilistä muutaman kerroksen taloja vastapainoksi punatiilitaloille.

Lummetie

Sarja jatkuu kohti "Koivuhakaa". Olin ostanut sieltä omakotitalon tyhjällä peltotontilla vuonna 1964. Ei ollut varaa mennä ostamaan puiden taimia puutarhalta, vaan otin nuoria puun taimia mistä löysin sopivia ja istutin tontilleni. Oli koivuja, orapihlajaa ja jotain muutakin. Pari omenapuuta ostin.

Koivuhaka

Koivuhaassa oli yksi tie, "Ruusutie". Kuvasin sen kukat mustalle pohjalle. Tämä johtui siitä, että Ruusutien varrella asuneista moni oli menehtynyt syöpään.

Ruusutie

Työpaikkani oli jossain vaiheessa Viertolassa Saippuatehtaan vieressä. Kävelin ja pyöräilin vapaa-aikana Keravan joen rantoja Viertolassa ja totesin, että siellä kasvoi tosi vanhoja kuusia ja hopeapajuja.

Viertola

Hopeapaju

Neilikkatie on nykyinen osoitteeni. Enpä osannut kutoessani ajatella, että asun viidentoista vuoden kuluttua tuossa osoitteessa, kierreltyäni siellä sun täällä.

Neilikkatie

Unikkotien voi ajatella kuuluvan elämääni lähinnä siksi, että siirryin Vantaan terveyskeskuksen palvelukseen Helsingistä vuonna 1974, juuri Kansanterveyslain voimaantultua 1972. Uusi terveysasema oli rakennettu juuri ennen lain voimaantuloa Kielotien ja Unikkotien risteykseen.

Unikkotie

Viimeisenä on "Leinikkitie". Työelämässä kävin pitämässä siellä olevassa kokoontumistilassa jotain terveyskasvatustapatumaa tai vastaavaa.

Leinikkitie

5 kommenttia:

  1. Onpa valtavan hieno taulusarja 😍

    VastaaPoista
  2. Tosi upeita taideteoksia (onko nuo nähtävillä jossain "elävänä"? Terv. Lea

    VastaaPoista
  3. Taidokkaita töitä! Kyllä nuo pitäisi olla esillä jossain kaupungin tilassa,missä niitä voisi moni ihailla.

    VastaaPoista
  4. Ovat esillä vain kotonani Vantaalla. Tänne voitte tulla katsomaan, jos on teille madollista. salminensinikka@gmail.com

    VastaaPoista