Translate

maanantai 17. toukokuuta 2021

Elämäni lanka

Ensimmäinen tekstiilityönäyttelyni oli Vantaan Tikkurilassa, Kauppakeskus Tikkurissa14.-21.4.1996. Silloin oli lamakausi, myymälätiloja oli tyhjinä. Kansallis-Osake pankki antoi tilan käyttööni. Lamakausi oli aiheuttanut myös sen, että jouduin luopumaan päivätyöstäni Tartuntatautiliiton toiminnanjohtajuudesta vuonna 1993, ei ollut rahaa, että liitto olisi voinut palkata kahta työntekijää. Ja koska täytin 60 vuotta vuonna 1993, katsoin parhaaksi, että siirryn eläkkeelle ja nuorempi saa jatkaa liiton toiminnanjohtajana. 

Oli kyllä aika kova paikka, mutta koska olin harrastuksenani kutonut monenlaisia tekstiilitöitä, lähinnä sisustus- ja käyttötekstiilejä vuodesta 1951 lähtien, saatoin paneutua tähän harrastukseeni kokopäivätoimisesti. Kudoin miltei kaikki näyttelyssä esillä olevat työt kolmen vuoden aikana. Tämä esti eläkemasennuksen ja vei ajatukset aivan uusille urille. Olin tutustunut erilaisiin lankoihin, puuvilla-, pellava- ja villalankoihin harrastukseni myötä. Suurimman osan langoista olin ostanut aina Fredrika Wetterhoffin myymälästä Hämeenlinnasta. Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopistossa olin saanut perusteellisen opin kankaankudontaa, ensiksi muutaman kuukauden kurssilla ja sitten Kotiteolisuuskoulussa vuosina 1951-1952. Myöhemmin räsymattojen ja poppanoiden kutominen tuli tärkeäksi osaksi kudontaharrastusta, lähinnä jo sen vuoksi, että kudemateriaalia sai huokeammalla käytöstä poistetuista vaatteista, ikkunaverhoista ja lakanoista.

Elämäni lanka ja kangaspuut ovat antaneet sisällön elämääni aina vuoteen 2018 asti. Silloin luovuin kangaspuista ja luomapuistani, muutin pienempään asuntoon ja aloin opetella kehyskudontaa, jota jatkan edelleen, siis tämäkin lankojen parissa.Tämän näyttelyn jälkeen minulla oli yli 50 erimuotoista ja kokoista näyttelyä tai myyntitapahtumaa. Niitä oli Vantaalla Vernissassa, Veininmyllyllä, Tikkurilan kirjastossa ja Vantaan maalaismarkkinoilla Terveysaseman valopihassa. Helsingissä oli useampikin yksityis- tai yhteisnäyttely Mäntymäen mökissä, Suomenniemellä Ripatin myllyllä, Keravalla Käsintaitajien ja taideseura KuumArtin Galleria Allin tiloissa, Keravan kirjastossa useampikin näyttely, Hyvinvointikeskuksessa ja Kahvila Rosalinassa. Oli myös ulkoilmanäyttely Iittalan Tammirinteessä ja yksityiskodissa Pornaisissa. Vielä Tuusulan kunnantalon Aulagalleriassa ryijynäyttely ja Pop Up-tilassa Aunelassa oli viimeisin tapahtuma   merkeissä 16.-17.12.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti