Translate

lauantai 8. elokuuta 2020

Kaksi suojeltua taloa

Veinmylly ja Taiteilijatalo
Vantaan Tikkurilassa, osoitteessa Tikkurilantie 42 on kaksi suojeltua rakennusta, Veininmylly ja Taiteilijatalo. Veinimyllyn kahvilaa pyöritti Irja Seetula. Hän oli entinen Vantaan kaupungin tiedottaja. Ystävystyimme, eläkeläisinä molemmat vuonna 2008, minäkin entinen Vantaan kaupungin työntekijä. Järjestin tuolloin "Räsymaton taikaa" näyttelyn kahvilan parveketasolle. Samalla tarjosin ystävilleni 75-vuotis syntymäpäivän kahvitarjoilun. Näyttelyitä oli tämän jälkeen muitakin, joten vierailin kahvilassa useaan otteeseen. Välillä oli tauluja ja matalan kynnyken kädentaitoja esillä. Siellä oli vieraskirja, jossa vierailijoiden nimiä oli 26 paikkakunnalta akseleilla Helsinki-Eno, Lappeenranta-Vaasa, oli jopa Italiasta, Ranskasta, New Yorkista ja kaikki kävijäthän eivät kirjoittaneet nimiään eikä paikkakuntaa kirjaan, joten tämä on pieni otos. Taiteilijatalon toiminnasta en oikein ole selvillä.

Irja Seetulalla oli uskomaton kyky loihtia tarjottavaa, jos vitriinistä leivonnaiset loppuivat. Nopeasti syntyi ohukais taikina ja ohukaiset tarjottiin mansikkahillon ja kermavaahdon kera. Välillä hän paistoi munkkeja miltei olemattomassa keittiötilassa. Hänellä oli vankka ote koko alueen toiminnalle. Alatasanteella on tanssilattia, katos elävän musiikin soittajille ja pieni katsomo. Rannassa veden päällä pieni laituri penkkeineen. Muistaakseni maanantaisin oli tanssit ja katsomossa saattoi istua kuunnellen vain musiikkia. Jokus oli yhteislaulu tapahtuma tai lausuttiin runoja. Kävijöinä oli kaiken ikäisiä ja varsinkin autottomille ikäihmisille tällainen lähellä oleva paikka olisi jatkossakin tärkeä. Juhannus tapahtuma oli todellinen perinnetapahtuma kaikenikäisille. Joen keskelle oli kiinnitettu lautta, jossa poltettiin juhannuskokko.

Aurinkoisena lauantaina 8.8.2020 tein pienen ulkoilulenkin ja otin kuvia nykytilanteesta. Kimmokkeen tähän sain lehtiatikkelista, jossa pohdittiin, mitä mahdolisuuksia olisi herättää Veinimylly ja Taiteilijatalo uuteen kukoistukseen suojelun lisäksi. Jo vuonna 2012 oli Vantaan Sanomissa artikkeli "Veininmylly rattaissa hiekkaa". Tämä johtui kenties osittain siitä, että Irja Seetula oli siirtynyt syrjään ja jo silloin keskusteltiin mahdollisesta kohennuksesta talkoovoimin. Minimaalinen projektisuunnitelmakin tuli tehtyä, mutta siihen se sitten jäikin. 

Veininmylly

Taiteilijatalo

Alatasanne

Laituri veden päällä

Veinimylly rannasta käsin

Tanssilattia, katos ja katsomo

Olipa puutarhakeinukin

Rapistuneen näköinen tilanne johtuu siitä, että aivan välittömässä läheisyydessä oli jonkun aikaa kestänyt maisemointiprojekti ja koko tämä alue oli aidattu ja rauhoitettu projektia varten. Maisemoinnin seurauksena syntyi lasten leikkipaikka aivan Heurekalle vievän sillan viereen.

Lasten leikkipaikka

Silta Heurekalle mentäessä

Maisemointi on jo menossa Veinimyllylle päin. Toivottavasti saadan jatkoa ja Heurekassa kävijöiden on helppo poiketa lepuuttelemaan jalkojaan Veininmyllylle tai Taiteilijatalolle, ennenkuin jatkavat matkaa Tikkurilan keskustaan Tikkurilantien alikulkutunnelin kautta.

Maisemointi jatkukoon.......

Alikulkutunneli Tikkurilantien alitse

Katutaidetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti