Translate

lauantai 20. joulukuuta 2014

Joulu muistoja - Christmas memories

Joulun aika on muistojen aikaa. Arkihuolet unohdetaan hetkeksi ja halutaan nostaa esiin jotain menneiltä ajoilta ja muistellaan heitä, jotka ovat aikanaan olleet rakentamassa joulumuistojen ketjua. Jokaisessa perheessä on joluluun liittyviä koristeita ja tapoja. Joulukuusi on tärkeä elementti suomalaisessa joulussa. Suurin osa joulun viettäjistä haluavat olla yhdessä lähimpiensä kanssa.

Vietän aina jouluni tyttäreni ja tyttäreni pojan kanssa. Meillekin on jo muodostunut jouluperinteitä. Osa on aivan lapsuuteni jouluista mutta on syntynyt myös uusia perinteitä yhdessäolostamme.

Joulukuusi tyttäreni kotona

Joka vuosi kuusessamme on pumpulinen tonttu. Se oli jo lapsuuteni joulujen tärkein kuusen koriste. Valitettavasti se on menettänyt toisen jalkansa vuosikymmenien matkan aikana.


Joulutonttu 1930-luvulta

Joulukoristeita olen valmistanut vuosien varrella ja samoin on tallella myös tyttären koulun aikainen joulukynttilä piirrettynä lasimaalausta jäljitellen  ja tyttärenpojan päiväkodissa valmistama koriste. Henkilökohtaisesti säästän kaikkea mahdollista ja oletan että joskus nämäkin koristeet nousevat samanlaiseen arvoon kuin tuo pumpulitonttuni. Ymmärtääkseni näinkin rakennetaan perinteitä sukupolvelta toiselle. Tärkeintä ei ole se, että ovatko ne nyt ihan viimeisen päälle oikeaoppisesti tehtyjä vaan se mikä tunne tekijällä on tekohetkellä ollut. Molemmat työt on tehty minulle lahjaksi ja se tunne ja rakkaus välittyy näissä töissä.Tyttären valmisttama kynttilä äidille


Tyttärenpojan kynttilä mummolle.

Itse valmistin joskus 1970-luvulla silkkipaperista lasimaalausta jäljitellen jouluenkelin. Tänä jouluna se on kerrostalomme portaikon ikkunassa tuomassa joulutunnelmaa.


Jouluenkeli

Ruotsalainen ystävä toi joskus tyttärelleni lahjaksi tämän tontun. Se tulee olemaan tyttärelleni todennäköisesti samanlainen jouluperinne kun minun pumpulitonttuni. Ja toinen perinnekoriste tyttäreni kotona on oljesta valmistettu pukki muistoineen.


Ruotsalainen tuliainen 1960-luvulta

Olkipukki

Tuomaan risti on puusta vuolemalla valmistettu joulukoriste.


Tuomaan risti

Pietarsaarelaiselta ystävältäni sain joskus 1980-luvulla "Usko, toivo, rakkaus"-jouluvalot. Tämä on erityisesti tuon seudun perinne. Oheisissa valoissa on puukehikko, joka on päällystetty silkkipaperilla, Taitavaa käsityötä, Nykyisessä ikkunassani en voi sijoitella niitä yhtenäiseksi riviksi.


  Jossain vaiheessa sain ystävältäni Egyptissä valmistetun joulukoristeen. Se oli alun perin vain kangas, jonka kiinnitin muovilevyyn ja ripustan ikkunaan.
Joulun aikana ulko-ovessani on jouluaiheinen koriste. Tämän olen ostanut joskus vuosia sitten.


Tervetuloa

Perheeni joulu alkaa jouluaattoa edeltävänä iltana joulukinkun paistolla. Jouluaaton aamuna keitän ensimmäiseksi riisipuuron ja yksi manteli sinne on tärkeä. Käymme myös saunassa heti aamulla. Jouluaattona kuuntelemme klo 12.00 Joulurauhan julistuksen Turusta ja sitten valmistelemme vähitellen yhdessä illan ateriaa ja odotellaan joulupukkia. Illalla suunnilleen klo 17.00 istumme syömään jouluaterian.Näin syntyy joulumuistojen perinne ja näin voimme siirtää jälkipolville jotain siitä lämöstä ja rakkaudesta, joka on syntynyt yhdessäolosta, ei tavarapaljoudesta.


Vaarini sorvaama kynttelikkö

Hyvää Joulua!              Anteeksi mahdolliset kielivirheet. 

 God Jul - Merry Christmas - Bon Noel - Iid Wanaagsan

1 kommentti:

  1. Sinulla on paljon ihania muistoja Joulusta. Ja näin vanhempana kaikki kauniit muistot nousevat mieleen. Kiitos kun kirjoitat Joulusta ja sen merkityksestä Sinulle sukupolvien ketjussa. Ja jaat nämä ajatukset meidän muiden kanssa, kiitos!

    VastaaPoista